Haluatko tulla hyväksi rakastajaksi?

Jokainen on joskus pohtinut: Olenko hyvä? Harva tätä kuitenkaan uskaltaa suoraan kysyä ja ehkä hyvä niin. Kysyjän ja vastaajan ”hyvä” voi olla täysin erilainen. Lisäksi se, mikä toimii yhden kumppanin kanssa, ei pädekään toiseen.
Useimmiten tämä kysymys liitetään siihen kuinka taitava ja kokenut on. Todellisuudessa se, että on hyvä sängyssä, ei kuitenkaan ole sama kuin hyvä rakastaja. Rakastamiseen ja rakastelemiseen kuuluu paljon muutakin.

Mikä on hyvä rakastaja?
Hyvä rakastaja on kullekin ihmiselle erilainen. Ottamalla muutamia asioita huomioon pääsee kui-tenkin jo pitkälle molemminpuolisen nautinnon tavoittelussa. Hyvään rakasteluun mielestäni kuuluu kokonaisvaltaisen hyvänolon tunteen tuottaminen. Ei pelkästään se, mitä rakastellessa tapahtuu vaan kaikki muukin. Fyysiset ominaisuudetkaan eivät ole loppujenlopuksi niin merkityksellisiä, vaan se, että suhteessa on hyvä olla. Toisen ottaminen huomioon ja kunnioittaminen ovat tärkeitä asioita. Kyse on kahden ihmisen välisestä asiasta, joten itsekkyydellä ei ainakaan hyvän rakastajan mainetta saada. Salaisuus on siinä miten osaa kohdata toista, kuunnella toista ja osoittaa aitoa kiinnostusta. Siellä on takana rakkaus ja luottamus.

Mistä tietää onko hyvä?
Kumppanilta suoraan kysyminen ei aina ole paras idea. Suoraan kysymykseen voi toki saada suoran vastauksen, mutta se ei takaa toivottua lopputulosta. Mieluummin kannattaa kuunnella ja huomioida, mitä toinen viestittää esimerkiksi seksin aikana. Varsinkin jos kyseessä on vakituinen kumppani, jonka tuntee hyvin, voi oman suorituksena lukea suoraan hänen reaktioistaan.


Kun suhteessa vallitsee luottamus, ei ole tarvetta näytellä mielihyvää, vaan kumpikin tekee kaikkensa sen saavuttamiseksi oikeasti. Parhaimmillaan rakastelu ei ole suoritus josta annetaan pisteitä, mutta ehkä sen toimivuus näkyy siinä, että halu ja rakkaus pysyvät yllä. Tällöin toisen kanssa on ihana jakaa myös fyysistä iloa.

Kohtaatko oikeasti?
Yleisimpiä ongelmia lienee läsnäolon ja kohtaamisen taidon puutteet. Jo pelkkä itselle, omalle keholle läsnäolo, on tärkeää. Nykyajan systeemi; tehokkuus ja suorittaminen, vievät siihen, että vaikka ihmiset olisivat olleet pitkään yhdessä ja heillä olisi niin sanotusti hyvä seksielämä, niin jossain vaiheessa he saattavat huomata, että seksistä on tullut suoritus, joka pitää tehdä jostain syystä. Rentous ja helppous katoavat. Tärkeintä on pysähtyä hetkeen ja keskitytään siihen, mitä tehdään.

Miten kehittyä?
Omalla historialla on merkitystä, samoin kumppanin historialla. Jokaisen uuden suhteen alkaessa on edessä opettelun paikka. On opittava lukemaan toista ja sitä kautta ymmärtämään, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Jos kumppani vetäytyy tai säpsähtää, kun häntä koskettaa johonkin tiettyyn paikkaan voi siihen liittyä esimerkiksi trauma, jota ei ole käsitelty. Lisäksi kannattaa muistaa, että uuden kumppanin kanssa ei tarvitse hypätä petipuuhiin. Toisen kehoa voi opetella aluksi kosketuksin ja hyväilyin. Ensin kannattaa tietenkin keskustella myös siitä, mitä toiveita ja tarpeita kummallakin on. Kehittymiseen tarvitaan aina se, että on valmis myös kehittymään itse itsensä kanssa.

Nainen vaikea, mies helppo
Stereotyyppinen käsitys on, että naisen orgasmi on kuin ydinfysiikkaa, kun taas miehellä se onnistuu sormia napsauttamalla. Monet miehet hakevat neuvoa pornosta, toiset kirjallisuudesta, mutta naisille tämä ei ole niin yleistä.
Naisille neuvojen hakeminen on vieraampaa. Monet naiset eivät suinkaan tiedä mitä heidän tulisi tehdä tai miten. Monella kynnys avun kysymiseen voi olla korkea. Lehdistä voi lukea kaikenlaisia vinkkilistoja siitä, miten miellytät miestäsi, mutta jos naisen oma seksuaalinen kehitys ei olekaan samalla tasolla, niin nämä yritykset voivat jäädä hyvinkin kömpelöiksi. Jos lähtee pakottamaan itseään johonkin, se ei useimmiten toimi.

Kumppanilla on merkitystä
Hyvä rakastaja ei välttämättä tarvitse kikkoja tai apuvälineitä. Riittää, että kuuntelee toista ja oppii ymmärtämään, mikä hänelle toimii. Kun haluat taata molemmin puoleisen mielihyvän, keskity asiaan ja ota aikasi. Jos seksistä tulee suorittamista, katoaa siitä lopulta myös nautinnollisuus. Näitä asioita ei tosiaankaan opeteta missään koulussa. Kumppanit opettavat ja kyllähän ensimmäiset suhteet voivat olla aika kömpelöitä, jos sieltä puuttuu keskustelun taito, hauskuus ja leikkiminen. Hyvä kumppani ja toimiva suhde takaavat sen, ettei ole esteitä, ei häpeää eikä pelkoa. Parhaimmillaan seksistä tulee yhteinen leikki.

Kommentit